Kritike i zabrinutost evropskih parlamentaraca zbog BiH

Avatar nedim | 12/06/2018 7 Views 0 Likes 0 Ratings

7 Views 0 Ratings Rate it

Komitet za vanjske poslove Evropskog parlamenta danas je glasao o nacrtu Izvještaja o Bosni i Hercegovini. Pozvao je vlasti u Bosni i Hercegovini da nastave provoditi ustavne, političke i izborne reforme, kako bi zemlja napredovala u procesu evropskih integracija, objavljeno je nakon sjednice Komiteta održane u četvrtak.

U izvještaju koji ocjenjuje napredak BiH na putu ka mogućem članstvu u Evropskoj uniji, članovi Parlamenta su ukazali na to da je od sredine 2017. godine zabilježen pad u usvajanju reformi koji se odnose na EU put BiH, uprkos predanosti ove zemlje da radi na Reformskoj agendi.

Europarlamentarci su također izrazili zabrinutost činjenicom da su nedavno održani opći izbori u BiH i preizborna kampanja bili obilježeni etnonacionalnom retorikom te da su se previše fokusirali na podjele iz prošlosti.

-Želimo poslati jasan signal da BiH mora ubrzati reforme kako bi dobila šansu za kandidatski status u skorijoj budućnosti. Provođenje rezultata izbora održanih 7. oktobra i formiranje vlasti bez nepotrebnih odlaganja i blokada su od ključne važnosti. Nakon što se vlasti formiraju, zemlja mora otpočeti ozbiljne razgovore koji se tiču političkih reformi, kako bi se BiH približilla EU standardima u demokratskom predstavljanju – rekao je Izvjestioc Evropskog Parlamenta za BiH, Kristijan Dan Preda, prenosi N1.

Izvještaj koji je usvojio Komitet, a o kojem će se Parlament tek izjasniti naredne godine, između ostalog naglašava potrebu da bh. parlamentarci što prije donesu Poslovnik za EU-BiH Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje, pozivaju domaće vlasti da donesu strategiju o ljudskim pravima, te naglašavaju potrebu za daljim koracima prema zaštiti prava manjina u BiH.

Komitet izražava žaljenje za nedostatkom napretka u slobodi izražavanja i nezavisnosti medija, te smatra da su neophodni dodatni napori kako bi se poboljšala borba protiv sveopće korupcije.

Europarlamentarci su pozdravili smanjenje u zaostajanju u procesuiranju ratnih zločina i pohvalili napore bh. vlasti da zaustave odlazak svojih građana na strana ratišta.

Također, ocijenjeno je da bh. aplikacija za članstvo u EU koju su domaće vlasti predale 15. januara 2016. godine, predstavlja stratešku odluku i predanost da se napreduje ka Evropskoj uniji.

IZVOR 

 


7 Views 0 Ratings Rate it

Napisao nedim


Komentari

Trenutno Ova Stranica nije funkcionalna.

Ostavite Poruku

%d bloggers like this: